Uitstekende ideeën voor slimmerikken

Sportprijzen voor gezondheid?

Miljoenen Nederlanders trekken iedere week 1 of meerdere keren de sportschoenen aan om lekker te gaan sporten. Sporten als hardlopen, wielrennen, hockey en voetbal zijn mateloos populair en er worden dan ook veel wedstrijden, toernooien en competities georganiseerd waarin teams of individuele sporters zich met elkaar kunnen meten. Maar hoe verschillend al deze sporten ook zijn, een ding hebben ze met elkaar gemeen. Ze zijn heel erg gericht op de activiteit zelf. Gezondheid komt op de tweede plaats. En dat leidt tot de vraag? Zijn er ook sportprijzen te verdienen in sporten die zich juist in de eerste plaats op gezondheid richten?

Een greep uit het aanbod van ‘gezonde’ sporten

Gezond staat hier natuurlijk tussen haakjes want sporten is in bijna alle gevallen natuurlijk supergoed voor je gezondheid. Maar je kunt er ook te ver mee gaan. We kennen allemaal wel een verhaal van een topsporter die op relatief jonge leeftijd ernstige gezondheidsklachten ontwikkeld omdat ze simpelweg te lang, te hard zijn gegaan. Oftewel, sporten is gezond voor je, topsport niet altijd.

Maar wat nu als je geen zin hebt in traditionele competitieve sporten? Of wat als je fysiek of mentaal niet in staat bent om aan deze sporten deel te nemen? Gelukkig heb je ook dan verschillende opties.

Tai-chi: goed voor lichaam en geest

Tai Chi is een bewegingsvorm uit China die het lichaam soepel en sterk houdt, zonder teveel van het lichaam te vragen. Het is een sport die dan ook tot op hoge leeftijd beoefend kan blijven worden. Tai Chi vindt zijn oorsprong in de vechtkunst maar is tegenwoordig vooral gericht op de innerlijke bewegingskunst. Dat wist je misschien al maar wist je ook dat er wedstrijden in worden gehouden. Er is zelfs een Nederlands kampioenschap waar je prachtige prijzen, zoals fraaie bokalen kunt winnen!

Wandelen: doen waar je lichaam voor gemaakt is!

Als ons menselijk lichaam ergens goed in is, dan is het wel in lopen. Zo is de mens een van de beste lange afstandslopers van alle diersoorten. Steek die maar in je zak! Omdat ons lichaam zo goed is in lopen, is wandelen een ideale bezigheid voor mensen. En je kunt het erg uitdagend voor jezelf maken. De Nijmeegse Vierdaagse is hier misschien wel het beste voorbeeld van.

Zwemmen: ontlast je gewrichten

Zwemmen is niet alleen erg goed voor je lichaam, het is zelfs een Olympische sport. Omdat je het natuurlijk in het water doet, weegt je lichaam minder en dat is positief voor je gewrichten. Die blijven lekker soepel door de zwembewegingen die je maakt, zonder er teveel druk op te zetten!

Share this article
Shareable URL
Prev Post

De Toekomst in Handen: Laadkabel Type 2 Onder de Loep

Next Post

Het belang van een bouwveiligheidsplan: risicobeheer en verantwoordelijkheid in de bouwsector

Read next